کاهش سن سکته قلبی به 35 سال |
|
|
|
سه شنبه, 02 خرداد 1391 ساعت 08:02 |
كاهش سن استعمال دخانيات، چاقي و پرفشاري خون مهمترين علل دركاهش سن سكتههاي قلبي در كشور اعلام شد كه زنگ خطري جدي است و كنترل آن مشاركت همه سازمانها را ميطلبد.
كاهش سن استعمال دخانيات، چاقي و پرفشاري خون مهمترين علل دركاهش سن سكتههاي قلبي در كشور اعلام شد كه زنگ خطري جدي است و كنترل آن مشاركت همه سازمانها را ميطلبد.
شايد خيلي تكراري باشد كه بگوييم امروزه يكي از مهمترين عوامل مرگومير در تمام دنيا بيماريهاي قلبي-عروقي است، اما شايد هنوز اين خبر كه «آمارهاي رسمي وزارت بهداشت ايران نشان ميدهد بيشترين علت مرگ و مير در كشور بعد از تصادفات، سكتههاي قلبي است آن هم با كاهش سن ابتلا به آن » براي خيليها تازگي داشته باشد.
آمارها نشان ميدهد در يك سال گذشته از هر 800 مورد مرگ روزانه، 360 مورد آنها بر اثر بيماريهاي قلبي- عروقي بوده است. از اين ميزان 198 نفر بر اثر سكته قلبي- يعني حدود دوسوم آنها- فوت كرده و حدود 82 نفر هم بر اثر سكته مغزي جان خود را از دست دادهاند.
اين در حالي است كه به گفته كارشناسان علاوه بر اين كه در جهان روزانه يك ميليون نفر در اثر سكته قلبي راهي بيمارستانها ميشوند، در ايران هم روزانه 3 هزار سال عمر مفيد مردم بر اثر بيماريهاي قلبي- عروقي از بين ميرود. طاهره سماوات، رئيس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت درگفتوگو با همشهري، به افزايش عوامل خطرزاي بيماريهاي قلبي - عروقي اشاره كرد و گفت: عوامل خطرزاي بيماريهاي قلبي- عروقي همانند افزايش فشارخون، چاقي، چربي خون، كم تحركي، تغذيه نامناسب و مصرف دخانيات در كشورما رو به افزايش است كه بهدنبال آن بروز بيماريهاي قلبي- عروقي نيز در كشور زياد ميشود.
اين متخصص قلب و عروق با بيان اينكه تا 15 سال آينده موج عظيمي از اپيدمي بيماريهاي قلبي- عروقي، كشور را تهديد ميكند، افزود: جمعيت ايران جمعيت جواني است كه به سمت ميانسالي پيش ميرود همانطور كه گفته شد چون عوامل خطرزاي بيماريهاي قلبي- عروقي رو به افزايش است تا 10الي 15 سال آينده كشور ما با توفان عظيمي از اپيدمي بيماريهاي قلبي -عروقي روبهروست.
وي خاطرنشان كرد:كنترل پرفشاري خون افراد بالاي 30 سال، برنامه جامع كنترل و پيشگيري از بيماريهاي عروق كرونر و راه اندازي پايگاههاي تندرستي از برنامههاي اداره قلب و عروق وزارت بهداشت است.
دكتر سماوات، بيماريهاي قلب و عروق را بيماري مولتي فاكتوريال برشمرد و يادآور شد: از اين رو عوامل فراواني نظير تغذيه نامناسب، كم تحركي و استعمال دخانيات در بروز بيماريهاي قلب و عروق مؤثر است كه پيشگيري از آن مشاركت تمامي سازمانها و ارگانها را ميطلبد.
دكتر طاهره سماوات گفت: سن بروز مرگ ناشي از بيماريهاي قلبي در كشور نظير ساير كشورهاي در حال توسعه به ميانسالي كاهش يافته است در حالي كه غالب مرگهاي ناشي از حوادث قلب و عروق در كشورهاي پيشرفته در سنين بالاي 70 سال به وقوع ميپيوندد، اين سن در ايران زير 70 سال است.
وي با بيان اين كه طبق آخرين آمار نظام مراقبت كشور، الگوي غذايي ايرانيان نامناسب است، در ادامه اعلام كرد: 40 درصد ايرانيان 5 وعده در روز ميوه مصرف نميكنند، 68 درصد آنان كم تحركند، بيش از 7/43 درصد آنان افزايش كلسترول خون دارند و 14 درصد سيگاري اند. اين در حالي است كه سن شروع استعمال دخانيات هم در كشور كاهش يافته است.
دكتر سماوات عوامل ژنتيكي و مزمن، چاقي و اختلالات ليپيد و كم تحركي و پرفشاري خون را از عوامل مؤثر در بروز حوادث قلبي - عروقي برشمرد و تاكيد كرد كه فشار خون در 50 درصد موارد به بيماريهاي كرونري قلب منجر ميشود.
به گفته وي، سكته قلبي جزء بيماريهايي است كه عوامل خطرساز آن از دوران كودكي شكل ميگيرد، ولي اغلب خانوادهها هنوز از اين امر غافلند.
شيوع اين بيماري در مردان بيشتر از زنان است و باافزايش سن شيوع بيشتري مييابد، تقريبا همه انفاركتوسهاي قلبي در نتيجه آترواسكلروز كه باعث ايجاد پلاك و تنگي عروق كرونرو كاهش جريان خون و در بيشتر موارد باعث تنگي بيشتر و انسداد كامل ميشود كه دراين صورت سكته قلبي رخ ميدهد.
پروسه آترواسكلروز از زمانبچگي شروع شده و چربي رسوب ميكند. اين رسوب باعث تنگي عروق نميشود و ليكن همين نواحي ممكن است زمينهسازي براي ايجاد و تشديد آترواسكلروز باشد. توسعه آترواسكلروز از سن 25 سالگي شروع ميشود كه بهصورتپلاك در داخل رگ باعث برجستگي شده و منجر به تنگي در رگ مورد نظر ميشود.
آترواسكلروز با افزايش سن شيوع بيشتري مييابد، كه اين مسئله بستگي به فاكتورهاي متعددي از جمله كلسترول بالا، مصرف سيگار، فشار خون، ژنتيك و عوامل مختلف ديگر دارد
|